Svensk golf


Svenska golfare  •   SAS Masters Tour  •   Golfbana i Sverige  •   Golf i Sverige  •   Populära Golf i Sverige

Med minst tre kurser dussin golf inom en tre timmars bilresa från kontinenten, det är inte bara svenskar som spelar golf i Sverige. Vad mer, green fees ett fynd jämfört med stora delar av Europa.
Sverige skulle kunna kallas "golf-est" landet i världen. Cirka sex procent av svenskarna spela golf, den högsta andelen i världen. Av de 31.000 golfbanor runt om i världen är 450 finns i Sverige med sin befolkning på omkring nio miljoner människor.
Globalt sporten har ökat dramatiskt under de senaste två decennierna, inte minst i Sverige, som har mycket mark till sitt förfogande. Många svenska golfbanor byggdes på 1980-talet, vilket sammanföll med en världsomspännande kraftigt i popularitet. Under 1990-talet hjälpte uppkomsten av egenutvecklade talang som Jesper Parnevik, Carl Pettersson och de till synes oövervinneliga Annika Sörenstam höja profilen för spelet.
I Sverige, liksom i andra länder, har golf genomgått en förvandling från elitistisk "Country Club"-spelet till något för alla. Med undantag för en klubb, kan någon medlem av en erkänd organisation golf spela på någon kurs i Sverige även om det kan vara lokala handikapp begränsningar. Biennalen transatlantiska Solheim Cup spelades på Barsebäck GC under 2003 och kommer att spelas på Halmstad GC under 2007. Till skillnad från många andra mästerskapsbanor, både acceptera greenfee spelare.
Av de nästan 500.000 svenskar som spelar golf ungefär en tredjedel är kvinnor. Ewa och hennes Mats partner kombinera sin kärlek till golf med sin kärlek för varandra. Trettio-någonting Mats säger: "Det är något vi kan göra tillsammans." Ewa tillägger: "Och vi gör det separat, så vi båda får ut det bästa av spelet."
Svenska Golfförbundet (English Golfförbundet) har upprättat ett antal program för att rekrytera och stödja unga spelare. En av dem är flickor & Golf, som syftar till att trumma upp intresset bland 7 - till 18-åringar. Talesman Karin Schmidt säger: "Det finns lärare och ledare att ta hand om flickor, inte bara för att få dem att spela, utan att skapa en social atmosfär. Det finns också program för pojkar, men det finns en skillnad som pojkar närma sig en sport annorlunda och det är viktigt att ha särskilda villkor för båda könen. "
Som man kan förvänta, golf är fortfarande populär bland affärsmän. Även om det är svårt att säga hur mycket sanning det är den populära myten om att fler erbjudanden skärs på golfbanan än i styrelserummet. Schmidt säger: "Golf är populär bland affärsmän eftersom det sätter dem i en avkopplande, naturskön miljö och låter dem tala fritt, utan press. Du lär känna varandra på en annan nivå. "
Inga affärer, dock ska man göra på en golfbana, om inte kursen hade något att erbjuda. "Kurserna i Sverige är underbara, helt underbara, säger Danmark-baserad engelska affärsmannen Guy Lovett. "När jag går till Sverige i affärer, har jag alltid min golfbag i bilen med mig."
Få länder kan skryta de olika golf erfarenheter som erbjuds i Sverige. Under sommaren nattugglor kan tee off vid midnatt i norra Sverige med de flesta golfbanorna öppet dygnet runt under juni och juli. På andra håll i landet tee av vid 19:00 och klämma i 18 hål innan skymningen sannolikt inte kommer att vara ett problem, om vädret tillåter.
Långt ovanför polcirkeln, Björkliden GC - den nordligaste golfbanan i Sverige - är en favorit hos midnatt golfare på sommaren. Andreas Josefsson, marknadschef för den lokala turistbyrån, säger: "Midnight Golf är en av de saker folk kommer hit för att göra och vi har haft ganska många spelare i år. Och vi har 24-timmars greener avgifter. "
Underhålla golf kompetens är en året-runt-affären, är så snö kurser ökar i antal och popularitet kring norra och centrala delarna av Sverige. Länkarna kurs på Falsterbro GC är troligen den sydligaste golfbana i landet. Det ligger i Skåne, där den milda vintern gör att året runt spela.
När man bygger en ny kurs eller behålla en befintlig i Sverige måste miljön beaktas. Vissa röster hävdar att golfbanor har en negativ inverkan på miljön, men forskning tyder på motsatsen. Vatten som rinner genom ett svenskt golfbana är renare på väg ut i motiveringen än när den trädde.
På Landskrona GK i södra Sverige en del av marken är en tillflykt för en sällsynt art av groda. Och om din boll i en myrstack på den spektakulära Halmstad GK, får du ett fritt fall för att undvika att störa ekologi.
Greenkeepers och chefer kurs har ökat områdena "grov" på och mellan hålen, förblir så naturen en integrerad del av de platser där golf spelas. För golfare som ofta innebär mer huvudvärk, men det är det som gör spelet roligt.